Vijesti preduzeća

Dioxy Activ Supra MEL

„Dioxy Activ Supra MEL“ je sredstvo nove generacije namijenjeno za bezbijednu dezinfekciju košnica i opreme

„Dioxy Activ Supra MEL“

SARAJEVO, 6. januar 2014. – Sredstvo za dezinfekciju košnica i pčelarske opreme „Dioxy Activ Supra MEL“, renomirane sarajevske kompanije ITR d.o.o., sada je dostupno i pčelarima u BiH. Rastvor hlordioksida, koji brzo i učinkovito uništava sve vrste patogenih organizama (bakterije, viruse, gljivice, alge), prije dvije godine pojavio se na tržištu Hrvatske, a ove zime i među pčelarima u BiH. Ekološko sredstvo, pogodno čak i za organsko pčelarenje, bosanskohercegovački stručnjaci rade po licenci njemačke kompanije Kyrochem GmbH iz Wedemarka.

– Pčelari su jako zadovoljni „Dioxy Activ Supra MEL-om“. Vrlo je praktično i učinkovito sredstvo za dezinfekciju košnica i opreme. Dovoljno je da dijelove koje želite dezinfikovati grubo očistite od voska i propolisa, a onda tu površinu poprskate Dioxy Activ Supra MEL-om. Kroz nekoliko minuta oprema je dezinfikovana, i spremna za skladištenje ili daljnju upotrebu – pojasnila je za BH pčelar Jasmina Jukić, direktorica ITR-a.
Dioxy Activ Supra MEL ne može ugroziti život pčela i ljudi, pa nakon njegove upotrebe opremu nije potrebno dodatno čistiti vodom.

Prvi korak do zdravih pčela

Dezinfekcija nastavaka, ramova, hranilica, podnica, te pčelarskog pribora i zaštitne opreme jedan je od glavnih preduslova za zdravlje pčelinje zajednice. Kvalitetnom dezinfekcijom pčelar uveliko utječe na suzbijanje virusa i bakterija u pčelinjaku, kao glavnih uzročnika pčelinjih oboljenja. Nije, onda, ni čudo da pčelari širom svijeta, naročito u zimskom periodu, vrijeme provode čisteći opremu. Dezinfekcija se najviše odnosi na nastavke, ramove, podnice i hranilice, manje na pčelarske noževe, zaštitnu odjeću, vrcaljke i topionike voska, što je, svakako, upozoravaju stručnjaci, loša praksa.

Stare i nove tehnike dezinfekcije košnica

Dezinfekciju pčelari vrše shodno svojim navikama i mogućnostima. Najčešće je to grubim struganjeme voska i propolisa, a onda prelaskom otvorenim plamenom preko tih dijelova.
Pojedini pčelari dezinfekciju košnica i pčelarskog pribora vrše u otopini kaustične sode (2-4 %) i vode. Tako, prema pisanju portala Metvica.hr dovoljno je uzeti bure od oko 50 litara vode, u koje se ubaci 2 kg sode. Bure se stavi na vatru, a onda se, uz pomoć kliješta, ili drugog pomagala, oprema ubacuje u bure. Za samo nekoliko minuta dijelovi voska i propolisa, pa čak i boja, spast će sa drveta. Tako očišćene dijelove opreme potrebno je dobro isprati mlazom vode i staviti na sušenje.

Dezinfekcija se, piše dalje Metvica.hr, može vršiti i sa hladnom vodom u koju se doda 2 % sode, ali je takav postupak sporiji.

Treba znati da stučnjaci preporučuju da je dezinfekciju pčelarske opreme ovom sodom najbolje izbjeći.
– Kaustična soda je legalna proizvod koji se koristi diljem svijeta, ali, iako sam inženjer hemije, ne bih se baš upustila u dezinfekciju opreme ovom sodom – rekla je za BH pčelar ing. Selma Selimović iz ITR-a.
– Poznato mi je da neki pčelari dezinfekciju opreme rade kaustičnom sodom. Vidjela sam da je rade i neki pčelari u drugim zemljama. Ali, svaki pametan pčelar kaustičnu sodu neće koristiti u ove svrhe. Ona može biti itekako opasna, naročito kada se zagrijava.

Htjeli smo olakšati pčelarima?

Jasmina Jukić, direktorica ITR-a, firme koja se još od 2009. godine bavi proizvodnjom, trgovinom i distribucijom dezinfekcionih sredstava na bazi hlordioksida, kaže da ne može komentarisati tradicionalne načine dezinfekcvije košnica i opreme, ali da sa sigurnoću može potvrditi da je Dioxy Activ Supra MEL sredstvo koje će uveliko olakšati pčelarima dezinfekciju njihove opreme.
–   Dugo smo razgovarali sa pčelarima, a onda su naši stručnjaci razvili preparat Dioxy Activ Supra MEL – rekala je Jasmina. Dalje je objasnila.
–   Dioxy Activ Supra MEL ne šteti pčelama, čovjeku niti meterijalu na koji se nanosi. Ekološki je prihvatljiv, ne djeluje štetno na kvalitet proizvoda, brzo i učinkovito uništava sve vrste patogenih organizama, prilikom primjene nije potrebna zaštitna oprema, nakon primjene ne zahtjeva ponovno spiranje – objašnjava.
Sa Dioxy Activ Supra MEL-om pčelari mogu dezinfikovati košnice, pčelarske noževe, četke, topionike za vosak, stalak za otklapanje saća, noževe za otklapanje saća, posudu sa sitom za prihvat meda, kutija za prihvat okvira prilikom pregleda, stegače za seljenje košnica, vracaljke, posude i ambalažu za med, kao i drugi pribor i alat kojeg pčelari upotrebljavaju na pčelinjacima.

Dioxy Activ Supra MEL se može poručiti kao gotov proizvod, kojeg pčelar odmah može primjenjivati, ali može poručiti i koncentrat pa sami praviti rastvor Dioxy Activ Supra MEL-a.


Dioxy Activ Supra MEL je ekološki prihvatljiv proizvod
:

– Ne šteti pčelama
– Ne šteti čovjeku niti oštećuje materijale
– Ne djeluje štetno na kvalitet proizvoda
– Ekološki prihvatljiv
– Brzo i učinkovito uništava sve vrste patogenih organizama (bakterije, viruse, gljivice, alge)
– Prilikom primjene nije potrebna zaštitna oprema
– Nakon primjene ne zahtjeva ponovno spiranje


Evo zbog čega ozbiljni pčelari koristite Dioxy Activ Supra MEL?!

Dioxy Activ Supra MEL je rastvor hlordioksida, koji brzo i učinkovito uništava sve vrste patogenih organizama.
– Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje upotrebu hlordioksida za dezinfekciju.
– Američko društvo, Odjel za analitičku hemiju, navelo je 1999. godine da je hlordioksid najsnažniji ubica patogenih organizama poznat čovjeku.
– Američka uprava za kontrolu hrane i lijekova (FDA) je dozvolila njegovu primjenu za dezinfekciju sirovog mesa i ostalih prehrambenih proizvoda.

MJESTO PRIMJENE

Sa Dioxy Activ Supra MEL-om možete dezinfikovati svaki dio vašeg pčelinjaka:
– Košnice
– Dimilicu, pčelarski nož, pčelarsku četku
– Kliješta za vađenje okvira
– Kalup za sastavljanje okvira
– Topionik za vosak
– Stalak za otklapanje saća
– Noževe i vilice za otklapanje saća
– Posudu sa sitom za cijeđenje meda
– Kutiju za prihvat okvira prilikom pregleda zajednica
– Stegače za seljenje košnica
– Vracaljke
– Posudu i ambalažu za med kao i sav drigi pčelarski alat i pribor

NAČIN PRIMJENE

Upotreba Dioxy Activ Supra MEL-a je veoma jednostavna. Prethodno očišćene i oprane površine dovoljno je jednokratno ili višekratno poprskati rastvorom, ovisno od stepena onečišćenja. Dioxy Activ Supra MEL se može poručiti kao gotov proizvod, kojeg pčelar odmah može primjenjivati, ili može poručiti koncentrat pa sam praviti rastvor, što je naročito pogodno za pčelare sa većim brojem košnica.

Jasmina Jukić, direktorica ITR-a.

Jasmina Jukić, direktorica ITR-a

Dioxy Activ Supra MEL
Dioxy Activ Supra MEL