Escherichia coli

Escherichia coli (skraćeno E. coli) je jedna od glavnih vrsta bakterija koje žive u donjem dijelu probavnog trakta sisavaca.  Nužne su za pravilnu probavu hrane te sudjeluju u radu crijevne flore.

Međutim, vrsta Ešerihije može da mutira te tako postane štetna kako za životinje tako i za ljude.
Vrste O157:H7 i O111:B4(nedavno nađena u Americi u cijelim poljima špinata) mogu da izazovu veće posljedice, pa i smrt kod starijih osoba i djece koja već imaju problema sa imunitetom.

Posebno opasna vrsta je EHEC (enterohemorrhagic Escherichia coli). EHEC može izazvati ozbiljna oboljenja koja se prenose hranom. Na ljude se prvenstveno prenosi konzumacijom kontaminiranih namirnica, kao što su sirovo ili nedovoljno kuhano/pečeno mljeveno meso, sirovo mlijeko i kontaminirano sirovo povrće. Neke epidemije su povezane sa zagađenom bunarskom vodom i neprikladno dezinficiranim bazenima.

Ova vrsta E. coli stvara toksine (otrove). Ti toksini mogu uništiti sluznicu crijeva, uzrokovati anemiju, grčeve u želucu, krvave stolice i ozbiljne komplikacije nazvane hemolitičko-uremički sindrom (HUS). HUS u konačnici može dovesti do zatajenja bubrega. Djeca su posebno osjetljiva na ovu komplikaciju. Tako je npr. u Sjevernoj Americi HUS najčešći uzrok akutnog zatajenja bubrega u djece.